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Robles pedunculados trasmochos (Quercus robur). Murga |
Paseando por
cualquier rincón de nuestra comarca, en el mismo núcleo urbano de un pueblo o
en zonas altas de montaña, nos sorprende siempre el hallazgo de algún árbol
trasmocho, vestigio de un sistema de explotación del bosque que estuvo vigente
durante varios siglos.
Gure bailarako edozein bazterretan gabiltzala, baita herri baten
erdi-erdian edota mendi goian ere, deigarria gertatzen zaigu beti zuhaitz
lepaturen bat aurkitzea, zenbait mendez erabili izan den basoa ustiatzeko modu
baten arrastoa.
En vez de cortar el
árbol por el pie se le dejaba crecer 2,5-3 metros y a partir de esa altura y
cada cierto número de años (dependiendo de la especie y usos de la madera) se
iban extrayendo las gruesas ramas que se habían dejado crecer. Se aprovechaba
así la madera a la vez que permitía que el ganado pastase bajo su sombra.
Zuhaitza oinetik moztu beharrean, 2,5-3 metro bitarteraino hazten uzten zen,
eta garaiera horretatik gora, eta zenbait urtez behin (zuhaitz motaren eta zuraren
erabileraren arabera) hazten utzitako adar lodiak moztuz joaten zen. Era
horretara, zurari onura ateratzen zitzaion, batetik, eta abereak haren itzalean
bazka zitezkeen, bestetik.
El cultivo de
árboles trasmochos en terrenos comunales fue una práctica habitual en muchas
localidades para obtener beneficios de la venta de la madera. Aun hoy, y pese a
las profundas transformaciones del paisaje sufridas en las últimas décadas, se
pueden observar grupos, incluso, bosquetes de árboles trasmochos de las
especies que fueron más rentables como robles pedunculados (Quercus robur), castaños, hayas o melojos (Quercus pyrenaica).
Herri-lurretan zuhaitz lepatuak haztea ohiko jarduera izan ohi zen herri
askotan, zura salduz dirua ateratzeko. Gaur egun, oraindik ere, eta azken
hamarkadetan paisaian gertatu diren aldaketa sakonak gorabehera, zuhaitz
lepatuen taldeak, eta are basotxoak, aurki daitezke, errentagarrienak izan
ziren motatakoak, esate baterako, haritz kandudunak (Quercus robur), gaztainondoak, pagoak edota ametzak (Quercus pyrenaica).
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Roble pedunculado trasmocho (Quercus robur). Baranbio. |
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Hayas trasmochas en Kuskumendi. Amurrio. |
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Castaños trasmochos. Okondo. |
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Melojos trasmochos (Quercus pyrenaica). Manurga. |
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Roble albar trasmocho (Quercus petraea). Baranbio. |
Aunque realmente
los usos dados a la madera eran tantos que todo árbol era sometido a algún tipo
de poda para su aprovechamiento, y así también encontramos encinas, quejigos,
fresnos o tilos trasmochos, especies de menor importancia maderera pero muy
útiles en las economías domésticas que los empleaban para leña, ramón para el
ganado, aperos, etc. Sin olvidar otro tipo de podas como la monda de los
chopos.
Nolanahi dela ere, zuraren erabilerak hain ugariak ziren, zuhaitz oro
baliatzen baitzen inausketa-moduren bat egiteko, eta hala, arte, erkametz,
lizar eta ezki lepatuak ere aurkitzen dira, zurgintzarako hain baliagarriak ez
ziren zuhaitz-motak, baina etxeko ekonomiarako oso erabilgarriak,
su-egurretarako, abereei kimuak jaten emateko, lanabesak egiteko, eta abar. Ez
dira ahaztu behar beste inausketa modu batzuk ere, esate baterako makalen adar
xurgatzaileen mozketa.
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Fresnos trasmochos. Baranbio. |
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Encina trasmocha. Santa Lucía. |
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Tilos trasmochos. Llanteno. |
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Quejigo trasmocho. Unzá. |
Los conocimientos
sobre la técnica del trasmochado o simplemente los recuerdos de aquel paisaje
adehesado que formaban los trasmochos van desapareciendo conforme mueren las
personas más mayores, y a lo largo de los años iremos perdiendo también e
irremediablemente los propios árboles trasmochos.
Lepatzearen teknikari buruzko ezagutza, edota zuhaitz lepatuek eratzen
zuten paisaiaren oroitzapenak desagertuz doaz, pertsona zaharrenak hil ahala,
eta urteen poderioz zuhaitz lepatuak berak ere galduz joango gara,
ezinbestean.
Fotografías de 2015.
Gustavo.
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