Sugeak
animalia luzangak eta apodoak (hankarik gabekoa) dira eta horrek haien
gainerako gorputz egitura baldintzatzen du. Adibidez, hankarik ez edukitzeak
arazoak dakartza harrapakinak eusteko eta irensteko orduan. Hala ere, munduko
suge guztiak haragijaleak dira eta, gainera, harrapakin oso handiez baliatzen
dira, bere buruarekin konparatuta behintzat. Askotan ikusten ditugu
dokumentaletan pitoiak gazelak jaten; ¿nola egiten dute hori? Sugeak animalia
luzeetan bilakatu dituen prozesu ebolutiboak berak gorputz egitura dela eta sor
zitezkeen arazoei ere irtenbidea bilatu die, garezur eta barailaren eraldaketa
sofistikatu bati mesede eginez. Beste narrasti edota gu bezalako ugaztunetan ez
bezala, sugeen ahoa ez dago beheko eta goiko barailaz osatua. Ofidioek haien
artean lotailu malguez loturiko lau hemibaraila azaltzen dituzte. Lotura hau
oso elastikoa da eta gainera hemibarail bakoitza modu
independientean mugitu dezakete, modu alterno eta jarraian irensten dutelarik
harrapakin oso handiak. Hala ere, irensteko prozesua neketsu eta zaila da,
horregatik, normalean harrapakina hilda egon behar du lehenagotik. Hori dela eta,
espezie batzuk pozoitsuak dira eta gainerakoek hertsiduraz hiltzen dituzte
haien harrapakinak. Behin hilda, burua bilatzen diote sarrera errazteko eta
alternatiboki hemimandibula bakoitzarekin aurreratzen hasten dira, lotailu eta
azala ahalik eta gehien luzatuz, guztiz bildu arte.
Suge gorbataduna (Natrix natrix)
uretan sartzen/ Culebra de collar entrando en el agua. Argazkia/Foto: Maider
Iglesias
Las serpientes son
animales alargados y ápodos (sin patas) y eso condiciona en el resto de su estructura
corporal. Por ejemplo, no tener patas supone un problema a la hora de agarrar e
ingerir presas. Sin embargo, todas las serpientes del mundo son carnívoras y
además suelen depredar animales de grandes dimensiones, al menos, comparados
con su cabeza. Muchas veces vemos en los documentales enormes pitones comiendo gacelas;
¿cómo lo hacen? El proceso evolutivo que ha convertido a las serpientes en los
largos animales que conocemos, ha llevado aparejada una solución a este reto,
favoreciendo una sofisticada modificación de su cráneo y mandíbulas. Al
contrario que otros reptiles o que los mamíferos como nosotros, la boca de las
serpientes no está compuesta por una mandíbula superior, unida al cráneo, y una
inferior. Los ofidios tienen cuatro hemimandíbulas unidas entre sí mediante ligamentos
elásticos. Esta unión, increíblemente elástica, y la capacidad de mover cada
una de las hemimandíbulas de forma independiente son la clave que les permite tragar
enormes presas. Aún así, el proceso es costoso y delicado, por eso normalmente
la presa debe estar muerta antes de que intenten tragarla. De ahí, que algunas serpientes
sean venenosas y las que no, maten a sus presas por constricción. Una vez
muerta la presa, localizan su cabeza para facilitar su entrada y empiezan a avanzar
alternativamente con cada hemimandíbula, hasta que consiguen envolverla
completamente, estirando al máximo los ligamentos y la piel.
Coronella girondica. Argazkia/Foto:
Maider Iglesias
Euskal
Herrian (eta Aiaran) topa daitekeen suge espezietako bat, hegoaldeko suge leuna
(Coronella girondica) daukagu. Guretzat kaltegabea den espezie honen
dietaren zati garrantzitsua hertsiduraz hiltzen dituen sugandila txikiek
osatzen dute. Hala ere, beste harrapakinak harrapatzeko aukera duenean horietaz
ere balia daitekeela dirudi. Adibide gisa, Joseba Abrisketa Amurrioko auzokoak
pasa den urteko irailan bere etxe ondoan ikusitakoa: suge leun batek musker
berde bat harrapatu eta irensten ari zuen (artíkulu Depredación de Lacerta bilineta por Coronella girondica"). Suge
leunek, sugandilez elikatzeko moldapenaren ondorioz, oso buru txikia daukate
gorputzaren tamainarekin konparatuta. Hori dela eta, harrigarria da honako
animaliak hain handia den muskerra irenstea eta gutxitan ikusi da horrelako
jokaera. Dena den, pitoi batek orein bat irensteko gaitasuna baldin badauka,
zergatik ez da kapaza izango gure artean bizi den suge leunak musker heldu bat
menderatzeko? Badirudi, beraz, naturak eskaini ditzakeen debaldeko ikuskizunak
ikusteko herrialde exotiko eta urrunetara joatea ez dela beharrezkoa, batzuetan
gure lorategietan bertan gerta baitaitezke eta iragarki tarterik gabe, gainera
. Gure ingurunea dagoena ikusten eta gogoko izaten ikasi behar dugu, bai suge,
txori edota armiarma txiki bat izan.
Hegoaldeko suge leuna musker berdea
jaten/ Culebra lisa meridional comiéndose un lagarto. Argazkia/Foto: J.
Abrisketa.
Una de las especies que
podemos encontrar en Euskadi (y en Ayala) es la culebra lisa meridional (Coronella
girondica). Esta especie, inofensiva para nosotros, se alimenta prácticamente
sólo de pequeñas lagartijas a las que mata por constricción. Sin embargo,
cuando se le presenta la ocasión, parece que también puede capturar otras
presas. Un ejemplo de ello es lo que, en septiembre del pasado año, Joseba
Abrisketa, un vecino de Amurrio, pudo observar cerca de su casa: una culebra
lisa había capturado un lagarto verde y se lo estaba tragando (artículo "Depredación de Lacerta bilineta por Coronella girondica"). Las culebras lisas, precisamente porque suelen
alimentarse de presas pequeñas, presentan una cabeza pequeña (para ser
culebras). Por eso resulta increíble que un animal como éste sea capaz de
tragar un lagarto tan grande y pocas veces se ha podido observar este
comportamiento. Pero, si una pitón es capaz de tragarse un ciervo, ¿por qué no
va a poder una de nuestras culebras dominar a un lagarto adulto? Parece que no
es necesario irse a exóticos y lejanos países para ver increíbles espectáculos
que la naturaleza ofrece gratis, sin cortes publicitarios y, a veces, en
nuestro jardín. Sólo hay que aprender a mirar y apreciar lo que tenemos en alrededor,
ya sea una serpiente, un pájaro o una pequeña araña.
Sugandilak dira suge leunen dietaren zati garrantzitsuena/ Las
lagartijas son parte muy importante en la dieta de las culebras lisas. Podarcis
muralis. Argazkia/Foto: Maider Iglesias
Maider Iglesias
Maider Iglesias
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